Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

söndag 11 december 2011

Saffransbiscotti

Sedan jag hittat ett bra recept på biscotti är de torra kakorna verkligen en av mina favoritsmåkakor. Det som är roligt med biscotti är att smaken går att variera så mycket. Tillsätt de nötter du tycker om, choklad, torkad frukt, kryddor eller andra smaksättare och variera mängden socker så det passar dig. Det här receptet ger härliga, lite söta biscotti med smak av saffran och apelsin. De är krispiga, lite hårda på ytan och fint glansiga av penslingen.

Saffransbiscotti kommer finnas på mitt kaffefat på tredje adventsfikat.100 g smör
1 påse saffran (0,5 g)
2,5 dl socker
2 ägg
1 äggula
4 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
2 msk Cointreau
100 g mandel

Smält smöret tillsammans med saffranen, låt svalna något. Vispa smör och socker, tillsätt ett ägg i taget samt äggulan. Smaksätt med apelsinskal och Cointreau. Blanda de torra ingredienserna och häll i dem i äggsmeten. Rör ihop.  Dela degen i två delar. Tryck ut den till två längder, platta till lite. (Degen är kladdig, mjöla händerna om det behövs när degen ska hanteras.) Pensla med den överblivna äggvitan. Grädda i ca 40 min i 175 grader. Tag ut plåten och sänk temperaturen till 100 grader. Skär längderna i ca 1 cm tjocka diagonala bitar. Lägg bitarna med snittytan upp. Torka kakorna i ca 45 min. Förvara kakorna torrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar