Imorgon är det Lucia och då brukar det bjudas på lussekatter, pepparkakor och glögg. Men, i stället för att baka lussekatter till Lucia brukar jag göra saffransbullar med kanelfyllning eller saffransbutterkaka.
Saffransbutterkaka är ett gott och saftigt alternativ till lussekatter. Kakan blir väldigt dekorativ att ställa på bordet och den passar bra när man ska bjuda lite fler gäster. Här kommer mitt originalrecept på saffransbutterkaka, men även en ny variant med kanelfyllning som jag testade detta året.
ca 16 bitar
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 g saffran (2 pkt)
1,5 dl socker
2 krm salt
ca 14 vetemjöl special
Orginalfyllning (beräknat till en hel sats deg):
200g mandelmassa
2 msk vatten
Garnering:
1 ägg
flagad mandel
Kanelfyllning (beräknat till en hel sats deg):
75 g rumsvarmt smör
3/4 socker
1,5 tsk kanel
Garnering:
1 ägg
flagad mandel
pärlsocker
Smält smöret med saffranen, låt svalna något. Smula jästen i en assistentbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smöret, socker, salt och slutligen mjölet. Knåda degen med assistent 5 min. Låt jäsa 45 min.
Gör fyllningen medan degen jäser.
Orginalfyllning: Riv mandelmassan, blanda med vattnet och rör till en smet.
Kanelfyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till en mjuk kräm.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut dem till rektanglar, 30x40 cm. Bred hälften av fyllningen på var degrektangel och rulla ihop. Skär i ca 3 cm tjocka skivor. Ställ skivorna upp i en rund form (26-28 cm i diameter). Låt jäsa 30 min.
Vispa upp ett ägg, pensla kakorna och strö på garneringen. Grädda i ca 25 min i 200 grader.
Hoppas du får se ett fint luciatåg imorgon och får mumsa goda lussekatter eller kanske saffransbutterkaka till den varma glöggen.
Kakan ser riktigt god ut, och vilken härlig blogg :)
SvaraRadera