Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

onsdag 31 januari 2018

Bästa semlorna någonsin

Semeltiderna är här, det märker man framför allt på alla bloggar som producerar olika typer av Semelvarianter... Jag har testat cupcake-semlor och rulltårtesemlor tidigare, men detta året håller jag mig till traditionella Semlor. 

Detta blir helt fantastiska Semelbullar, luftiga och goda. Bästa jag ätit någonsin faktiskt. :) Det tyckte även gästerna som fick smaka dem.  Receptet är en utveckling av mitt tidigare recept på Semlor.  I länken hittar ni även recept på hemgjord mandelmassa.

De går bra att frysa.

12 st Semelbullar:

2 dl gammaldags mjölk
25 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
½ dl socker
en nypa salt
ca 7 dl vetemjöl
½ tsk mald kardemumma
2 tsk vaniljsocker

Till bullarna:
½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
1 msk vatten till pensling

Tillbehör:
Mandelmassa
Grädde
Lite vaniljsocker (eller socker) till grädden
Florsocker

Häll mjölken i en degbunke och smula i jästen, rör till jästen löst sig. Rör i ägget, socker, salt, kardemumma och vaniljsocker. Tillsätt 5 dl mjöl (lite i taget) därefter det mjuka smöret och slutligen resten av mjölet. Arbeta degen 5 min i maskin el 10 min för hand. Lyft upp degen ur bunken och strö mjöl över bunkens botten och på kanterna så degen inte fastnar i bunken när den jäser (degen är lite kladdig, men går att hantera med mjölade händer), strö lite mjöl över degen. Låt degen jäsa övertäckt i 1 ½ timme på varm plats.

Dela degen i 12 delar och rulla bitarna till bullar. Strö ut mjölet på bakbordet och strö över bakpulvret, blanda runt lite. Rulla bullarna i mjölblandningen, lägg dem på en plåt. Låt jäsa övertäckt 1 timme. Vispa samman ägg och vatten och pensla bullarna. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 min.

Låt bullarna svalna något innan Semlan monteras. 
Vispa grädden med lite vaniljsocker eller socker. Skär av hatten på bullen. Gröp ut lite av bullbotten och blanda inkråmet med mandelmassa och lite vispad grädde. Fyll det urgröpta hålet med mandelmasseblandningen (jag brukar vara noggrann med att fyllningen ska gå ändan ut i kanten). Klicka eller spritsa på grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.




1 kommentar:

  1. Tack Lisa för receptet på supergoda semlor!Nackdelen är att vi äter för många ��! Snart dags att baka nya!!

    SvaraRadera