Crème brûlée och lakrits, en perfekt kombination och en delikat avslutning på en god middag. Brûléen görs smidigt en dag i förväg men bränn av sockret precis innan servering. Önskas ett tjockare lager av socker ovanpå kan man bränna av socker i två omgångar.
4 små portioner
1,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
35 g socker
1/2 vaniljstång
1-2 tsk lakritspulver
3 äggulor
Skrapa ur vaniljstången. Blanda grädde, mjölk, vaniljfrön och stång samt lakritspulvret i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna, häll i gräddblandningen, lite i taget, under flitig omrörning. Häll smeten i formar, ställ formarna i en större form eller i en långpanna, fyll formen/långpannan med hett vatten (ca 2 cm). Grädda i ugnen på 150 grader i ca 50 min.
När brûléen är klar ställ den svalt över natten eller i några timmar.
Innan servering: strö socker över brûléen, bränn av med en brännare eller i några minuter i ugnen (på grill).
Lakritspulver och rålakrits kan man köpa i bland annat delikatessbutiker som säljer kaffe, te, choklad m.m. eller på nätet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar