Nu har flädern börjat blomma och det är dags att göra flädersaft inför sommaren och det kommande året. Jag brukar göra en sats traditionell flädersaft och en sats med fläder- och rabarbersaft varje år. Saften fryser jag in i glassburkar, då kan man blanda saft direkt av den frysta saften och få riktigt kall, svalkande saft. Perfekt till heta sommardagar!
Till fläder- och rabarbersaften byter jag ut 3 el 2 citroner mot rabarberstjälkar.
30 klasar fläderblommor
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra
Koka upp vatten och socker, rör tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran. Skölj blommor och citroner och skär citronerna i skivor. Varva blommor och citronskivor i en stor bunke el. gryta, häll över sockerlagen. Ställ svalt 3-4 dagar. Sila genom en saftduk och häll på rena flaskor eller i burkar som ställs i frysen.
Gott gott =)
SvaraRadera