Den goda äppelkakan med smulor (tidigare smaksatt med ingefära) har jag nu gjort i en mer klassisk version, med kanel. Äppelrutorna blev mycket goda och perfekta att njuta till en kopp te framför brasan en ruggig höstdag.
250 g smör
3 dl socker
4 ägg
3/4 dl mjölk
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3-4 äpplen
Till äpplena:
3 msk socker
2 tsk mald kanel
Smulor:
100 g mjukt smör
3 dl havregryn
1 ½ dl mjöl
1 ½ dl socker
1 tsk mald kanel
Smält
smöret. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt ett ägg i taget och sen
mjölken. Tillsätt slutligen mjöl och vaniljsocker och sist bakpulver.
Smöra och bröda en långpanna med bakplåtspapper i botten, häll smeten i
långpannan och bred ut den.
Nyp ihop ingredienserna till smulorna.
Skala
äpplena om de har ett tjockt skal, har de tunt skal behövs det inte.
Skär äpplena i tunna klyftor, lägg dem i en bunke, strö över socker och kanel och blanda om. Stick ner äppelklyftorna i smeten.
Strö slutligen smulorna över kakan. Grädda i 175 grader i 30-40 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar