Ca 12 stora bullar
Deg:
25 g jäst
1,5 dl mjölk
3/4 dl socker
1/4 tsk salt
75 g mjukt smör
1 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
ca 6 dl vetemjöl
Smörblandning:
50 g mjukt smör
1/2 dl socker
1 tsk kanel (kan bytas mot 2 tsk vaniljsocker)
Topping:
ca 2 dl marsankräm
ägg
Glasyr (kan uteslutas)
1 dl florsocker
3/4-1 msk vatten
Lös jästen i kall mjölk, tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och smör. Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta till en smidig deg (ca 5 min i assistent). Låt degen jäsa ca 1 timme.
Blanda smör, socker och kanel till en röra.
Kavla ut degen till en kvadrat ca 36x36cm, bred kanelröran på degen, rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 12 bitar, ställ bullarna på en plåt eller i en muffinsform med pappformar i botten. Låt jäsa ca 1 timme. Gör marsankrämen enligt anvisningar, ställ i kylen.
Gör försiktigt ett hål i mitten av var bulle och lägg i ca ½ msk marsankräm. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i 10-12 min i 200 grader. Låt bullarna svalna.
Om glasyr önskas, blanda florsocker och vatten och ringla glasyren över bullarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar