Detta blir ett något kompakt rågbröd med god smak som jag hittade i den söta boken "Skärgårdsbagerier".
Boken Skärgårdsbagerier är en guide till skärgårdsbagerier runt om i landet och så klart delar bagerierna med sig av ett av deras recept. Bagerierna ligger i Bohusläns skärgård, Blekinges skärgård, Tjusts och Gryts skärgård och i Stockholms skärgård.
Jag har valt att tillsätta rågkross i brödet och jag gör även limporna något större än i orginalreceptet.
Låt inte brödet ligga i skafferiet för då blir det torrt. Jag skär upp det i skivor och fryser det, då kan man ta upp några skivor var dag.
2 limpor
30 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk mald anis
2 tsk mald fänkål
1,5 dl mörk sirap
1 dl rågkross
500 g rågsikt
500 g vetemjöl
Lös jästen i det ljumna vattnet. Blanda i kryddor, rågkross och rågsikt och slutligen vetemjöl till degen har en bra konsistens (låt den vara lite kladdig, allt vetemjöl kanske inte behövs).
Låt jäsa 1 ½ timme i bunken.
Dela degen i två delar och forma dem till limpor. Lägg limporna i en brödform och låt jäsa ca 1 timme.
Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt in limporna och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar