Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

torsdag 12 juli 2012

Runmarölimpa med rågkross

Detta blir ett något kompakt rågbröd med god smak som jag hittade i den söta boken "Skärgårdsbagerier".

Boken Skärgårdsbagerier är en guide till skärgårdsbagerier runt om i landet och så klart delar bagerierna med sig av ett av deras recept. Bagerierna ligger i Bohusläns skärgård, Blekinges skärgård, Tjusts och Gryts skärgård och i Stockholms skärgård.


Jag har valt att tillsätta rågkross i brödet och jag gör även limporna något större än i orginalreceptet.
Låt inte brödet ligga i skafferiet för då blir det torrt. Jag skär upp det i skivor och fryser det, då kan man ta upp några skivor var dag.

2 limpor

30 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk mald anis
2 tsk mald fänkål
1,5 dl mörk sirap
1 dl rågkross
500 g rågsikt
500 g vetemjöl

Lös jästen i det ljumna vattnet. Blanda i kryddor, rågkross och rågsikt och slutligen vetemjöl till degen har en bra konsistens (låt den vara lite kladdig, allt vetemjöl kanske inte behövs).
Låt jäsa 1 ½ timme i bunken.
Dela degen i två delar och forma dem till limpor. Lägg limporna i en brödform och låt jäsa ca 1 timme.
Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt in limporna och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar