Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

tisdag 26 juni 2012

Svartvinbärspannacotta

Svarta vinbär, dessa härliga bär som är proppfulla med C-vitaminer och som ger en underbar smak åt bland annat saft, gelé, snaps och paj.  Förra sommaren upptäckte jag även hur underbar smak de ger till pannacotta, en efterrätt som jag totalt njuter mig igenom! Den här underbara pannacottan blir syrlig men len och passar utmärkt som avslutning en ljummen sommarkväll.  

Då pannacottan är gjord på de c-vitaminspäckade svarta vinbären och den blir härligt frisk i smaken blir detta mitt bidrag till månadens sötsak som har temat "friskt".
4-6 portioner

Puré:
360 g svarta vinbär
50 g (ca ½ dl) socker

Pannacotta:
240 g (ca 2 ½ dl) svartvinbärspuré
240 g grädde
40 g socker

1 vaniljstång
3 gelatinblad

Lägg vinbär och socker i en kastrull, värm på tills sockret smält, mixa med en stavmixer till en puré. Sila purén genom en sil så kärnorna försvinner. Mät upp 240 g puré.
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna. Koka upp puré, grädde, socker, vaniljfrön och den hela vaniljstången. Tag av från värmen när de första bubblorna visar sig. Tag upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i pannacottan. Häll pannacottan i portionsskålar och sätt i kylen minst 3 timmar.


2 kommentarer: