Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

söndag 17 juni 2012

Bondkakor

När jag kikar runt på bloggar hittar jag ofta mycket nya bakverk som jag gärna skulle vilja prova att göra, till exempel cheesecake, brownies, glass, semifreddo och whoopie pies. Men trots alla dessa "nya" och utländska bakverk och desserter kan jag ändå längta till det traditionella svenska kakfatet som mormor och morfar bjöd på. Där fanns det alltid diverse goda småkakor och min favorit var en sockrig, platt kaka med russin i.

De här kakorna har inte funnits på min favoritlista över småkakor förrän till för ett år sedan. Då kom jag på att den lilla kakan som jag ofta dissar, faktiskt är mycket god, trots att den vare sig ser så mycket ut för världen eller låter så rolig till namnet. Den hembakade bondkakan blir dessutom mycket godare än den köpta, testa själv.5 ½ dl mjöl
2 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl sötmandel
200 g rumsvarmt smör

Hacka madeln grovt. Blanda mjöl, socker och mandel i en skål eller i en matberedare. Blanda ut bikarbonat i vattnet. Tillsätt sirap, bikarbonatblandningen och smöret till mjölblandningen och hacka snabbt ihop det till en deg.
Dela degen i två delar, lägg dem i plastfolie och forma till rullar som slås in och läggs i kylen ca 1 timme eller längre.


200 grader i 7-9 min, kakorna ska bli lätt gyllenbruna.

Tips!
Frys en eller två små rullar med deg. Då kan du ta upp rullen när du får gäster, eller bara behöver lite söt tröst. Sätt på ugnen, skär kakorna i bitar och grädda. Överraska eller njut!

2 kommentarer:

  1. Håller absolut med om att krångligare inte behöver betyda bättre! Fin blogg!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera