Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

tisdag 24 april 2012

Smörgåstårta

Älskade smörgåstårta! Gott, lyxigt och smidigt att bjuda på. Tårtan görs med fördel dagen innan den ska serveras och garneringen kan göras på förmiddagen om gästerna kommer på eftermiddagen eller kvällen. Välj bra och fina råvaror till smörgåstårtan och till garneringen, det är t.ex. viktigt att skinkan smakar riktigt bra.

Tipset på mjukost- och äggröra fick jag då jag var inne och tittade på Kryddburken.se.



Smörgåstårta för ca 6 pers.

16 skivor formfranska

1 sats gräddröra:
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
Blanda ihop ingredienserna. Fördela "gräddröran" i 4 skålar.

Röra 1:
1/4 sats naturell gräddröra.

Röra 2:
1/4 sats gräddröra
2 hårdkokta ägg
3/4 dl mjukost
Hacka ägget, blanda i ägg och mjukost i gräddröran.

Röra 3:
1/4 sats gräddröra 
100 g skinka
1/2 äpple
Strimla skinkan i en mixer. Skala och hacka äpplet. Blanda i skinkan och äpplet i gräddröran.

Röra 4:
1/4 sats gräddröra 
100 g leverpastej
1/2 dl bostongurka
Blanda ihop leverpastejen, bostongurkan och gräddröran.

Montering:
Skär bort kanterna från brödet. Lägg 4 bitar bröd på ett fat, bred på röra 4, lägg på nästa lager bröd och bred på röra 3, lägg på ett lager bröd och bred på röra 2, lägg på det översta lagret med bröd och avsluta med att breda naturell röra (röra 1) runt om hela tårtan. Låt tårtan stå och dra i ett par timmar eller över natten. Garnera! För att garneringen ska fästa kan lite extra majonnäs behöva strykas på, främst på kanterna.

Exempel på garnering:
Sallad
Hårdkokta ägg
Räkor
Skinkrullar
Ostrullar
Halverade körsbärstomater
Cornichoner
Gurkskivor
Vindruvor
Mimosasallad


3 kommentarer:

  1. chokladtossig? titta gärna in i min chokladvärld! :)

    SvaraRadera
  2. Gjorde denna ikväll så nu ska den stå och dra över natten, hoppas det blir mumsig midsommarmat för oss! :) Vispade dock grädden innan jag blandade ihop den med majonnäsen och creme fraichen. La också toastskivorna omlott så att inte skarvarna ligger på samma ställe på varje lager, det blir lätt att tårtan delar sig själv eller att fyllningen rinner ner igenom alltför mycket.
    Tack för ett spännande recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas tårtan blev god till midsommar Karro.

      Gräddröran blir väldigt tjock trots att man har i rinnande grädde, men den kanske blir luftigare om man vispar grädden först.
      Bra tips med att lägga toastskivorna om lott, det ska jag ta till vara på till nästa smörgåstårta.

      Radera