Receptet kommer från boken "Cecilias Fikastunder".
Alfajores kallas även för Argentinska nationalkakor då de är väldigt vanliga i Argentina. Som jag förstått det då jag läst lite om kakorna kommer de ursprungligen från Spanien, men idag bakas de även i fler sydamerikanska länder.
Kola:
1 burk söt kondenserad mjölk
Lägg burken, oöppnad, i en gryta. Fyll upp med vatten så hela burken är täckt. Koka i ca 4 timmar, se till att burken hela tiden är täckt med vatten.
Kakor:
1 citron
2 dl socker
250 g smör
3 äggulor
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
3½ dl maizena
2 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 250 grader.
Riv citronskalet fint. Vispa socker och smör pösigt, tillsätt äggulorna, citronskal och 1 msk citronsaft, vispa. Blanda de torra ingredienserna och blanda ihop med smeten.
Kavla ut degen till ½ cm tjocklek, stansa ut kakor (ca 5 cm i diameter). Grädda kakorna i 5-7 min, kakorna ska precis börja ta färg men inte bli bruna. Låt svalna.
Montering:
Tag en kaka och bred 1-2 tsk kolakräm på den, lägg på en kaka ovanpå och tryck ihop lätt.
Bred ev. lite kola runt kanten och doppa kakorna i kokosflingor.
Ska kakorna sparas är det bäst att
inte montera ihop dem, förvara kakorna i en burk och kolakrämen i kylskåpet.
Kolakrämen håller ca en månad i kylskåp. Det går också att frysa kakorna
färdiga, men de blir då lite mjuka då de tinas upp.
Utmärk resultat, bytte citronen mot vaniljsocker, vaniljextrakt och rom.
SvaraRadera