Förra helgen passade jag på att göra en citrusmarmelad på apelsin, blodapelsin och citron. Lämpligtvis fick denna månadens sötsak temat frukost så därmed blir detta också mitt bidrag dit.
Mängden socker ska vara ungefär lika mycket som mängden frukt, så väg gärna upp den färdigskurna frukten för att bestämma mängden socker (särskilt om du väljer andra citrusfrukter) och smaka av för att få marmeladen lagom söt för din smak.
ca 300 g apelsin
ca 150 g blodapelsin
ca 150 g citron
3 dl vatten
ca 300 g (ca 3 dl) syltsocker

Marmeladprov:
Lägg en tallrik i frysen så den blir riktigt kall. Tag en sked marmelad och lägg dem på tallriken, dra ett sträck med en sked genom marmeladen. Blir sträcket kvar är marmeladen klar, flyter sträcket ihop så behöver marmeladen koka lite till, koka några minuter och gör om provet.
Häll marmeladen i en väl rengjord burk och förvara i kylen.
Blir marmeladen inte lagom i konsistensen så går det att värma upp den på nytt och antingen tillsätta lite mer vatten om den blivit för fast eller koka lite till om den blivit för lös.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar