Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

fredag 21 oktober 2011

Äppelkaka med ingefära och smulor

Inläggen duggar inte direkt tätt här på bloggen för tillfället. Det beror på att jag har så mycket annat att göra här hemma så jag tar mig inte tid att fixa med vare sig mat, bak, fotografering eller skrivande. Men i veckan blev jag så sugen på att baka och jag hade sedan tidigare en idé på en ny äppelkaka, så jag passade på att baka äppelkakan som jag kunde ta med till jobbet och bjuda på. Med tanke på flera "mycket god", att flera tog om och att hela långpannekakan försvann så tror jag den var omtyckt. :)

Äppelkakan bakas i långpanna så den passar bra när man ska bjuda många eller för att frysa in och spara. Jag smaksätter den med ingefära och strör på smulor som ger kakan lite extra karaktär.

Passande nog är månadens sötsak på Söta Saker GE BORT. Jag höll på att missa det, men detta får ju såklart bli mitt bidrag då en långpannekaka är den ultimata ge bort till många-kakan.



250 g smör
3 dl socker
4 ägg
3/4 dl mjölk
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3-4 äpplen

Till äpplena:
3 msk socker
2 tsk mald ingefära

Smulor:
100 g mjukt smör
3 dl havregryn
1 ½ dl mjöl

1 ½ dl socker
1 tsk mald ingefära

Smält smöret. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt ett ägg i taget och sen mjölken. Tillsätt slutligen mjöl och vaniljsocker och sist bakpulver. Smöra och bröda en långpanna med bakplåtspapper i botten, häll smeten i långpannan och bred ut den.
Nyp ihop ingredienserna till smulorna.
Skala äpplena om de har ett tjockt skal, har de tunt skal behövs det inte. Skär äpplena i tunna klyftor, lägg dem i en bunke, strö över socker och ingefära och blanda om. Stick ner äppelklyftorna i smeten.
Strö slutligen smulorna över kakan. Grädda i 175 grader i 30-40 min.
 

5 kommentarer:

  1. Åh, vilken underbar kombo; äpple och ingefära.. En riktig höstbakelse..

    SvaraRadera
  2. Var bara tvungen att testa den! Oj, så god och enkel att göra! :)

    SvaraRadera
  3. Ja visst är den smidig. Kul att du tycker om den Tina.

    SvaraRadera
  4. Låter gott, måste bara pröva den!!! ;)

    SvaraRadera