Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

tisdag 12 april 2011

Söndagsmiddag med tjocka revben

Jag älskar riktig söndagsmiddag med brunsås och mycket grönsaker. Revben tycker jag passar bra till söndagsmiddag, de är lite pillrigt att äta men det blir riktigt god sås. Jag brukar passa på att göra dem då jag ser att de finns i butiken, det är nämligen inte alltid de har just tjocka revben. Revbenen går utmärkt att göra någon dag innan de ska ätas, de är bara att värma på dem i såsen när det är dags.

Här kommer ett gott recept på tjocka revben, de kanske kan passa till din söndagsmiddag i helgen...
ca 6 port

ca 2 kg tjocka revben
ca 2 liter vatten
2 ½ msk piffi allkrydda

Sås:
6 dl sky
3 dl grädde
2-3 msk vinbärsgelé
3 msk mjöl (+ 1,5 dl kall sky till toppredning)


Dela revbenen i stora bitar, krydda med piffi allkrydda och stek dem i smör. Lägg bitarna i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta, men det går även bra i en vanlig gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet. Koka i ca 2 timmar, köttet ska bli riktigt mört.

Tag upp köttet. Försök ta bort en del av fettet i skyn, det görs lätt genom att låta skyn svalna så att fettet stelnar till på ytan. Häll sky, grädde och gelé i en gryta, koka upp. Smaka på såsen, tillsätt mer grädde om den behöver en rundare smak. Rör ut mjölet i kall sky alternativt vatten. Vispa i toppredningen i såsen då den sjuder, tag lite i taget tills du tycker såsen är lagom tjock. Om det behövs, smaka av med salt och peppar (oftast ger piffi allkryddan så mycket smak att det inte behövs).

Om revbenen svalnat kan de värmas genom att koka med i såsen ett tag. Servera revbenen med kokt potatis, sås, grönsaker och vinbärsgelé.

2 kommentarer:

  1. TACK för detta recept. Har använt det säkert tio gånger nu och det blir lika smarrigt varje gång. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att du tycker om det!

      Radera