Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

söndag 10 april 2011

Björnbärspaj med lemon curd

Nu när våren verkligen tagit fart med blommor och varmare vindar börjar jag längta efter bärpajer igen. De ger en smak av den annalkande sommaren. Har man bär liggande i frysen så passar det bra att äta upp dem innan nya bär ska få plats, annars finns det ju massvis med bär att plocka i frysdisken också. :)

Här hemma blir oftast pajen ett tillbehör till eftermiddagskaffet, men varför inte avsluta en härligt lång söndagsbrunch med en god paj. Det är mina planer nästa gång det ska bli brunch här. Därmed kommer denna paj bli mitt bidrag till Månadens sötsak med temat brunch.

Denna björnbärspaj får sällskap av lite citronsmak genom att smuldegen smaksätts med lemon curd. När jag ska servera denna som brunch tänker jag mig portionsskålar och en hemlagad vaniljvisp därtill (i stället för glass som var tillbehöret denna gång). Hemlagad vaniljvisp är supergott, jag ska lägga ut ett recept på den så småningom...

500 g björnbär
1-2 msk socker
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
150 g mjukt smör
3 dl mjöl
½ dl socker
4-5 msk lemon curd

Lägg björnbären i en pajform, strö över socker och potatismjöl.
Blanda ingredienserna till smuldegen. Smula den över björnbären. Grädda i ca 20 min i 225 grader. Servera med vaniljglass.


3 kommentarer:

  1. Den ser ju helt fantastiskt god ut! Jag har nyss fått Björnbärsessens i present, kanske kan man ta blåbär/hallon istället och smaksätta dem med lite essens... Och lemon curd är ju så gott! Detta blir nästa pajrecept att testas, tack för det :) // Lotta

    SvaraRadera
  2. Fiffigt med björnbärsessens om man inte har tillgång till björnbär. Kombinationen blir säkert fantastisk.

    SvaraRadera
  3. Smart att blanda curden i degen! Och citron + björnbär är verkligen lika med sant :)

    SvaraRadera