2 st, ca 30 cm långa Pain Riche
12 g jäst
2,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk sirap
ca 5,5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite vatten och rör ut jästen tills den lösts. Tillsätt resten av vattnet, salt och sirap. Slutligen tillsätt mjölet. Bearbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Täck bunken med plastfolie och ställ för att jäsa i 4 timmar.
Dela degen i två delar. Snurra och dra ut degen till två längder. Lägg för att jäsa utan bakduk i ca 45 min (dubbel storlek),
Pensla bröden med vatten. Grädda dem i 15 min i ca 250 grader. Öppna luckan och spruta on vatten två gånger under baktiden (har du ingen sprayflaska så ställ in en plåt med vatten i ugnen 5 min innan du ställer in brödet).
Till brödet är det gott att servera ett örtsmör.

Örtsmör till ca 4 pers
50 gram mjukt smör (de du brukar använda)
2 tsk hackade blandade örter (vintertid passar frysta "Örtkryddor Provencale" bra)
½-1 krm flingsalt
Blanda allt och ställ i kylen för att stelna något.
Å så goda de var!
SvaraRadera