Detta är ett mycket lätt bröd som passar bra till exempelvis soppor. Det smakar som bäst när det precis kommer från ugnen så när jag gör det så gör jag bara en liten sats. Brödet kräver lite förberedelse men det är lätt att göra. Visst är det lättförtjänta poäng i kokkonst när det serveras nybakat bröd, men nog så välförtjänta. :)
2 st, ca 30 cm långa Pain Riche
12 g jäst
2,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk sirap
ca 5,5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite vatten och rör ut jästen tills den lösts. Tillsätt resten av vattnet, salt och sirap. Slutligen tillsätt mjölet. Bearbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Täck bunken med plastfolie och ställ för att jäsa i 4 timmar.
Dela degen i två delar. Snurra och dra ut degen till två längder. Lägg för att jäsa utan bakduk i ca 45 min (dubbel storlek),
Pensla bröden med vatten. Grädda dem i 15 min i ca 250 grader. Öppna luckan och spruta on vatten två gånger under baktiden (har du ingen sprayflaska så ställ in en plåt med vatten i ugnen 5 min innan du ställer in brödet).
Till brödet är det gott att servera ett örtsmör.
Örtsmör till ca 4 pers
50 gram mjukt smör (de du brukar använda)
2 tsk hackade blandade örter (vintertid passar frysta "Örtkryddor Provencale" bra)
½-1 krm flingsalt
Blanda allt och ställ i kylen för att stelna något.
Å så goda de var!
SvaraRadera