En jättegod köttfärslimpa. Använd skyn som blir runt limpan till sås. Servera med kokt potatis och grönsaker.
ca 8 port
800 g nötfärs
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 1/2 gul lök
1 stor vitlöksklyfta (el 2 mindre)
2 ägg
3/4 dl tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
Sätt ugnen på 200 gr. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 5 min. Riv löken och pressa vitlöken. Blanda samman samtliga ingredienser till en smet (bearbeta den inte för mycket). Lägg smeten i en smord form och forma till en fin limpa. Baka i ugnen ca 45 min, temperaturen ska vara 68 gr.
Brunsås, ca 8 port:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 8 dl sky + mjölk
2 dl grädde
2-4 tsk kinesisk soja
ca 2 msk vinbärsgelé el lingonsylt
salt och peppar efter smak
Smält smöret. Tag grytan från plattan och vispa ner mjölet. Häll i ca 1 dl mjölk, vispa tills det inte finns några klumpar. Vispa i resten av sky, mjölk och grädde lite i taget under vispning, Tillsätt soja och gelé och låt koka upp. Sjud någon minut och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar