Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

lördag 3 december 2011

Pepparkakscheesecake

Här kommer receptet på en härligt krämig pepparkakscheesecake som kan passa bra till andra advent-fikat i morgon.

För många år sedan testade jag att göra en cheesecake som bakas i ugn, tidigare hade jag endast gjort fryst cheesecake som jag tycker är mycket gott. Jag hade stora förhoppningar på recept som jag testade, men det blev en stor besvikelse och inget jag tänkte göra om. Detta var ca 6 år sedan och jag har inte gjort en ugnsbakad cheesecake sedan dess. Men nu senaste åren har jag blivit bjuden på ugnsbakad cheesecake några gånger och de har varit riktigt goda, så när jag satt och läste Hembakat och såg denna pepparkakscheesecake tänkte jag att det var på tiden att göra ett nytt försök. Den här gången blev kakan mycket lyckad! Misslyckande för 6 år sedan kan berott på att jag bakade kakan för länge... det kommer jag se upp för i framtiden, men fler ugnsbakade cheesecake kommer det minsann bli framöver nu.

Då förstår ni säkert att denna cheesecake inte ska bakas för länge, bara precis tills den stelnar, så håll koll på den i ugnen!


Botten:
150 g smör
300 g pepparkakor

Fyllning:
1 vaniljstång
400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 ägg
½ tsk malda pepparkakskryddor
2 msk maizena majsstärkelse
3/4 dl strösocker

Garnering:
1 ½ dl lingonsylt
1 msk vatten
ev. lingon att strö över

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna och blanda i smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant (i botten och på kanterna).
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfröna och övriga ingredienser i en mixer och mixa till jämn smet. Häll i smeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 30-40 min (beror på formens storlek och ugn), tills den precis stelnat. Låt kallna.
Smält sylten med vattnet, fördela över kakan, låt stelna lite.

2 kommentarer:

  1. hittar inget gradantal till ugnen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det har jag missat att skriva. 150 grader ska det vara. Lycka till.

      Radera