Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

onsdag 30 november 2011

Marshmallows

När Söta saker kom med den här månadens tema, som är Vinter, kunde jag inte koma på något bakverk som jag kopplar ihop med just vintern. Jag hade många förslag på julbakverk, tex. pepparkakscheesecake som jag gjorde i helgen (receptet kommer), men det passade inte riktigt till vintertemat tyckte jag. Det var inte förrän i går som jag kom på denna klockrena vintersötsak. Som tur är, är inte marshmallows särskilt svåra att göra och de innehåller inte så konstiga ingredienser, så jag kunde slänga ihop en sats en vardagskväll utan att behöva åka och handla.

Marshmallows tycker jag hör till den kalla och mörka delen av året. Vi är ofta ute i skogen och grillar korv, från tidig höst till sen vår, och då passar det bra att ha med en liten påse marshmallows att grilla till efterrätt. Har du barn så kommer de garanterat att älska dem, både då de får grilla dem och äta dem.

Receptet på dessa marshmallows hittade jag på Saras delikatesser. Det ska enligt Saras delikatesser gå att frysa marshmallows, vilket är smidigt då det oftast inte går åt så många åt gången.

 
ca 80 st
2 1/2 msk gelatinpulver
2 1/2 dl vatten
3 3/4 dl socker
2 1/2 dl vit sirap (alt ljus sirap)
1/4 tsk salt
2 msk vaniljsocker
ev. karamellfärg

 Att rulla i:
1 dl florsocker
1/2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Blanda hälften av vattnet med gelatinpulvret och låt det stå och svälla. Häll resterande vatten, sirap, socker och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme under omrörning tills blandningen nått 120 grader. Lägg gelatinblandningen i en skål (gärna till en assistent), slå på den heta vätskan och blanda till gelatinen löst sig. Vispa i ca 10 min, smeten ska bli vit och riktigt kladdig. Bred ut krämen i en långpanna eller ugnsform klädd med bakplåtspapper eller plastfolie (pensla slickepotten med olja om det blir för kladdigt). Låt stå över natten eller i några timmar.
Skär kakan i bitar. Blanda florsocker, potatismjöl och vaniljsocker, rulla bitarna i sockerblandningen. Förvara i en burk eller i frysen.




Jag testade ett par marshmallows till en kopp te, samtidigt som jag funderade på vad jag ska ta mig för till julbaket i år.

3 kommentarer:

  1. går de här att rosta över öppen låga? jag försökte göra några tidigare som smälte när jag försökte rosta, så nu försöker jag hitta ett recept som går bra att rosta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för mig att vi hade med dem när vi var ute och att de gick bra att grilla.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera