Välkommen!

Min åsikt är att mat och bakverk ska gå snabbt att laga på vardagarna men får gärna ta lite längre tid på helgen. Hur lång eller kort tid det än tar får det dock inte gå ut över smaken. Jag kommer samla mina goda recept här. Detta innebär att jag inte kommer lägga ut recept som jag inte tycker är riktigt bra och därmed kan det dröja mellan publiceringarna.

fredag 4 oktober 2024

Kanelbullens dag


Detta receptet ger fluffiga snurror med mycket smak. Degen passar även bra till släta kardemummabullar till semlor, eller varför inte baka in vanilj eller marsankräm för att få en sockerbulle. 

Jag har under många år försökt att utveckla mina snurror för att hitta det ultimata receptet. Sedan några år tillbaka känner jag att jag är där. Det blir riktigt goda och fluffiga bullar.

Mina knep är att ha ägg i degen, mjukt smör (ej smält), inte värma degvätskan, inte för mycket mjöl och jäsa lite längre. 
Jag har testat att ha sockerlösning i stället för ägg på bullarna, men det tyckte inte jag gav så mycket och jag tycker om när pärlsockret har varit i ugnen. 
Jag fryser alltid mina bullar så fort de svalnat.

Jag hoppas att ni också ska tycka det blir fantastiskt goda bullar av det här receptet. Testa och se!

Receptet ger ca 36 små bullar eller 24 stora bullar. 


Vetedeg


5 dl röd mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemummakärnor 
1 ägg
150 g mjukt smör
Ca 13 dl vetemjöl special + till jäsning och utbakning

Smula
 jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, stötta kardemummakärnor, salt, ägg och 10 dl mjöl.  Tillsätt smöret och sedan 3 dl mjöl till. Arbeta degen 10 min i maskin el 15 min för hand. Lyft på degen och strö lite mjöl under i bunken,  lägg tillbaka degen i en fin boll,  strö lite mjöl över. Låt jäsa övertäckt i ca 1 ½ timme.
Dela degen i två delar. Kavla ut var bit till en rektangel, ca 30x50 cm. Vispa ihop fyllningen med elvisp så den blir luftig (se fyllningar nedan) och bred på den på degen. Vik degen dubbel, uppifrån och ner. Skär ca 2 cm tjocka remsor, skär upp ett snitt från ena sidan så det ser ut som en byxa. Tvinna benen och snurra ihop längden till en bulle, göm änden under bullen. 

Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker före gräddning. Grädda i ca 230 grader, i 8-10 min (temp och tid beror på ugn). För större bullar kan man sänka temperaturen lite, ca 220 grader, och öka på tiden till 11-12 min.

Fyllning "extra allt":
200 g smör
2 dl socker
4 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma

Garnering:
1 ägg
pärlsocker



Här kommer även förslag på andra fyllningar.
(En sats fyllning räcker till hela degen.)

Pistagebullar:
120 g pistagenötter (osaltade), ca 2 dl
150 g mandelmassa
150 g mjukt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl socker

Kör nötterna i en matberedare tills de är ordentligt söndersmulade. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en fin smet.

Garnering:
1 ägg
pärlsocker


Klassiska kanelbullar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 tsk kanel

Garnering:
1 ägg
pärlsocker


Vaniljbullar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Kardemummabullar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk krossade kardemummakärnor

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar