Här kommer snurran i tre olika varianter: den klassiska kanelbullen, den något mjukare vaniljbullen och för gottegrisarna, den snurriga sockerbullen. Jag har ägg i den här degen, vilket gör att den blir lite mer luftig. Men bullarna blir samtidigt lite lättare torra, så låt dem inte ligga för länge.
Passa på att baka snurror till kanelbullens dag, nu på tisdag (4 okt), eller tjuvstarta redan i helgen.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda i mjölken och värm till fingervarmt (ca 37 grader). Häll vätskan på jästen och rör tills jästen lösts. Tillsätt socker, salt, ägg och slutligen mjöl. Arbeta degen 5 min i maskin el 10 min för hand. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 min.
Dela degen i två delar. Kavla ut var bit till en rektangel, ca 30x50 cm. Rör ihop fyllningen (se fyllningar nedan) och bred på den på degen, rulla ihop degen från långsidan. Skär degen i ca 2 cm tjocka bitar. Vik in änden på rullen under bullen och lägg den i en pappform. Lät jäsa övertäckt i ca 30 min.
Kanelbullar och vaniljbillar: pensla med ägg och strö på pärlsocker före gräddning.
Sockerbullar: Gräddas som de är.. Efter gräddning pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Grädda i 250 grader, i 8-10 min.
Klassiska kanelbullar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 tsk kanel
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
Vaniljbullar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
Snurriga sockerbullar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
Garnering:
ca 100 g smör
strösocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar