En härligt mustig gryta som passar mörka kvällar. Servera med ugnspotatis och ett glas rött.
2 st gul lök
1,2 kg älgkött, skuret i grytbitar
7 dl vatten
6 msk viltfond
50 cl porter
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 st lagerblad
1 msk enbär, mortlade
0,25 kruka färsk timjan
4 st morötter
2 st palsternacka
2 dl syrad grädde
125 g messmör
3 msk lingonsylt
200 gram kantareller
salt och svartpeppar
Putsa och skär köttet i bitar. Skär löken i smala klyftor. Stek köttet i smör tills det fått färg, tillsätt löken och stek en liten stund. Häll över vatten, fond och porter, samt kryddor. Låt koka ca 1,5 h eller tills köttet är mört.
Skala och skiva morötter och palsternacka. Lägg grönsakerna i grytan samt tillsätt grädde, messmör och lingonsylt. Låt koka ca 15 min tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Stek svampen i torrt järn, tillsätt en matsked smör, salta och peppra. Toppa grytan med svampen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar