Så här ska en fiskgratäng smaka enligt mig. Så god!
Receptet kommer från Tasteline.
8 portioner
Fisken:
1 msk smör
800 g fiskfilé, t.ex torsk
4 krm salt
Sätt ugnen på 200 gr.
Smörj en stor ugnssäker form. Lägg i fisken och salta. Täck fisken med folie och tillaga i ugnen ca 15 min. När fisken är uttagen höj värmen till 250 gr.
Potatismos:
1 kg potatis
25g smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl mjölk
2 st äggulor
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i vatten.
Medan potatisen kokar så gör såsen.
Sås:
6 msk smör
6 msk mjöl
3 dl vatten
4 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
8 tsk citronsaft
2 krm vitpeppar
4 krm salt
4 äggulor
8 msk grädde
4 msk hackad dill
200 g räkor
Smält smöret i en kastrull, lyft av från värmen. Tillsätt mjölet och vispa ut ordentligt. Tillsätt mjölk och vatten, lite i taget under vispning. Vispa såsen slät. Koka upp såsen och låt koka på svag värme ca 3 min. Smula i buljongtärningen och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Blanda äggulor och grädde. Häll i äggblandningen i såsen under vispning. Nu får inte såsen koka mer.
Tillsätt dill och räkor och blanda om.
Fortsätt med moset.
När potatisen kokats mjuk, häll av vattnet. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Tillsätt smör, mjölk, salt, peppar och äggulor. Spritsa el klicka ut moset runt kanterna på ugnsformen.
Häll såsen över fisken (det kan bli lite sås över, det är rätt generöst med den). Gratinera i ca 10 min eller tills gratängen fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar