Pizza är en lätt och god helgrätt och den behöver inte bli lika fet som köppizza (beror naturligtvis på vad du väljer att ha på). Det blir gott att göra pizzan på Hönökaka men vill man göra hemlagad pizzadeg så är det inte så mycket jobb med det heller, det är bara lite mer tid som behövs. Här hemma brukar det bli Hönökaka om pizzan görs på en fredag och egen deg om den görs på en lördag eller söndag.
Pizza är även smidigt om familjen har olika smaker, gör er egen del med din favoritsmak. Ett hett tips är att ha pizza på barnkalaset, alla små gäster kan fylla sin pizza med det som de tycker om.
Här kommer ett recept på pizzadeg som jag brukar göra i långpanna, det blir ungefär som panpizza.
1 långpanna
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk matolja
½ tsk salt
ca 6 dl mjöl
Smula jästen i en bunke. Häll på 1 dl vatten och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet. Arbeta in mjölet. Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa ca 45 min.
Häll ut degen på en långpanna med bakplåtspapper, tryck ut degen så den täcker långpannan. Låt degen jäsa lite till medan fyllningen förbereds.
Grädda pizzan i 225 grader i ca 20 min. Ta ut pizzan och strö lite oregano över den.
Fyllningen på denna pizzan var hemlagad tomatsås (receptet hittar du här), riven lagrad ost, salami, champinjoner, skivad rödlök och mozzarella.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar