Detta blir helt fantastiska Semelbullar, luftiga och goda. Bästa jag ätit någonsin faktiskt. :) Det tyckte även gästerna som fick smaka dem. Receptet är en utveckling av mitt tidigare recept på Semlor. I länken hittar ni även recept på hemgjord mandelmassa.
De går bra att frysa.
12 st Semelbullar:
25 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
½ dl socker
en nypa salt
ca 7 dl vetemjöl
½ tsk mald kardemumma
2 tsk vaniljsocker
Till bullarna:
½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
1 msk vatten till pensling
Tillbehör:
Mandelmassa
Grädde
Lite vaniljsocker (eller socker) till grädden
Florsocker
Häll mjölken i en degbunke och smula i jästen, rör till jästen löst sig. Rör i ägget, socker, salt, kardemumma och vaniljsocker. Tillsätt 5 dl mjöl (lite i taget) därefter det mjuka smöret och slutligen resten av mjölet. Arbeta degen 5 min i maskin el 10 min för hand. Lyft upp degen ur bunken och strö mjöl över bunkens botten och på kanterna så degen inte fastnar i bunken när den jäser (degen är lite kladdig, men går att hantera med mjölade händer), strö lite mjöl över degen. Låt degen jäsa övertäckt i 1 ½ timme på varm plats.
Dela degen i 12 delar och rulla bitarna till bullar. Strö ut mjölet på bakbordet och strö över bakpulvret, blanda runt lite. Rulla bullarna i mjölblandningen, lägg dem på en plåt. Låt jäsa övertäckt 1 timme. Vispa samman ägg och vatten och pensla bullarna. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 min.
Låt bullarna svalna något innan Semlan monteras.
Vispa grädden med lite vaniljsocker eller socker. Skär av hatten på bullen. Gröp ut lite av bullbotten och blanda inkråmet med mandelmassa och lite vispad grädde. Fyll det urgröpta hålet med mandelmasseblandningen (jag brukar vara noggrann med att fyllningen ska gå ändan ut i kanten). Klicka eller spritsa på grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.
Tack Lisa för receptet på supergoda semlor!Nackdelen är att vi äter för många ��! Snart dags att baka nya!!
SvaraRadera