torsdag 11 februari 2016

Len potatis- och purjolöksoppa

En len och god soppa som kan ätas vegetarisk eller toppad med knaperstekt bacon. Väl värd att testa.
Receptet kommer från Monika Ahlberg.

4 portioner

½ kg mjölig potatis
½ stor purjolök (endast det vita)
50 g smör
9 dl vatten
2 höns- el grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
salt och peppar

Till garnering:
ca ½ knippe fint hackad gräslök
ev. 140 g tärnat, knaperstekt bacon

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs purjolöken mjuk några minuter utan att den tar färg. Tillsätt potatisen, rör om, tillsätt vattnet och smula i buljongtärningarna. Koka upp och låt sjuda ca 15 min, till potatisen är mjuk. Mixa soppan slät, tillsätt grädden, koka upp och låt sjuda i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. (Om soppan behöver spädas kan lite mjölk tillsättas). Häll upp soppan i skålar och garnera med hackad gräslök och ev. knaperstekt bacon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar