En smakrik kycklinggryta på franska smaker.
Då vi bjöd våra gäster på grytan försvann den som smör i solen, vilket jag tolkar som ett gott betyg. Den fick också högsta betyg av vår yngsta gäst, "JÄTTE!!! GOTT" och ännu nio stycken "jätte gott", så jag kan på goda grunder säga att den passar både stora som små. :)
Det går bra att ersätta citrontimjanen med vanlig timjan och färska champinjoner går bra i stället för kantarellerna. Ursprungsreceptet kommer från Arla men jag har ändrat det lite.
8 portioner
1 kg kycklingfilé
salt, peppar
400 g gula kantareller
smör till stekningen
5 dl matlagningsgrädde (eller vanlig grädde)
5 dl mjölk
2-3 st fond du chef kyckling
2 msk fransk senap
4 pressade vitlöksklyftor
1 rågad msk färsk, repad citrontimjan
ca 2 krm svartpeppar från kvarn
Strimla kycklingfilén, stek bitarna i smör, salta, peppra, lägg över bitarna i en gryta. Stek kantarellerna i smör, lägg över i grytan. Tillsätt grädde, mjölk, fond (börja med 2 st, smaka av, tillsätt en till om det behövs mer smak), senap och vitlök till grytan, låt koka 5 minuter. Tillsätt timjan och peppar.
Servera med ris och tomat- och löksallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar