Nu när våren verkligen tagit fart med blommor och varmare vindar börjar jag längta efter bärpajer igen. De ger en smak av den annalkande sommaren. Har man bär liggande i frysen så passar det bra att äta upp dem innan nya bär ska få plats, annars finns det ju massvis med bär att plocka i frysdisken också. :)
Här hemma blir oftast pajen ett tillbehör till eftermiddagskaffet, men varför inte avsluta en härligt lång söndagsbrunch med en god paj. Det är mina planer nästa gång det ska bli brunch här. Därmed kommer denna paj bli mitt bidrag till Månadens sötsak med temat brunch.
Denna björnbärspaj får sällskap av lite citronsmak genom att smuldegen smaksätts med lemon curd. När jag ska servera denna som brunch tänker jag mig portionsskålar och en hemlagad vaniljvisp därtill (i stället för glass som var tillbehöret denna gång). Hemlagad vaniljvisp är supergott, jag ska lägga ut ett recept på den så småningom...
500 g björnbär
1-2 msk socker
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
150 g mjukt smör
3 dl mjöl
½ dl socker
4-5 msk lemon curd
Lägg björnbären i en pajform, strö över socker och potatismjöl.
Blanda ingredienserna till smuldegen. Smula den över björnbären. Grädda i ca 20 min i 225 grader. Servera med vaniljglass.
Den ser ju helt fantastiskt god ut! Jag har nyss fått Björnbärsessens i present, kanske kan man ta blåbär/hallon istället och smaksätta dem med lite essens... Och lemon curd är ju så gott! Detta blir nästa pajrecept att testas, tack för det :) // Lotta
SvaraRaderaFiffigt med björnbärsessens om man inte har tillgång till björnbär. Kombinationen blir säkert fantastisk.
SvaraRaderaSmart att blanda curden i degen! Och citron + björnbär är verkligen lika med sant :)
SvaraRadera